Εφιαλτικό είναι το τοπίο που διαμορφώνεται στην ελληνική αγορά εργασίας, καθώς τα συνδικάτα καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε μείωση μισθών, εκ περιτροπής εργασία ή απολύσεις. Οι κλαδικές συμβάσεις μπαίνουν στο περιθώριο και επιτρέπεται η υπογραφή νέων συμβάσεων με δυσμενέστερους όρους, για να αποφευχθεί πογκρόμ απολύσεων.
Τα περιθώρια αντίδρασης των συνδικάτων είναι .....
περιορισμένα μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας στο 20%. Ουσιαστικά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται υπό την απειλή του λουκέτου στις επιχειρήσεις.
Οι ανατροπές στις συλλογικές συμβάσεις θα ξεκινήσουν από τις επιχειρήσεις που έχουν οικονομικά προβλήματα (π.χ. έχουν κάνει στάση πληρωμών). Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε κλάδους που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας (διπλάσιο από τον μέσο όρο), κάτι που συνεπάγεται την αναβίωση του αποτυχημένου θεσμού των τοπικών συμφώνων απασχόλησης.
Η διαπραγμάτευση για τη συλλογική σύμβαση εργασίας θα γίνεται μεταξύ του εργοδότη και του σωματείου της επιχείρησης. Σε όσες περιπτώσεις δεν υπάρχει σωματείο, τη διαπραγμάτευση θα αναλαμβάνει η δευτεροβάθμια οργάνωση. Ουσιαστικά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα καλούνται να? επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις επώδυνες ρυθμίσεις:
1 Τη μείωση των μισθών κάτω από τα επίπεδα της κλαδικής σύμβασης εργασίας.
2 Την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, με εφαρμογή μιας σειράς μέτρων, όπως είναι η τετραήμερη εργασία, το «ελαστικό» οκτάωρο κ.ά.
3 Τη μείωση των θέσεων εργασίας, με τις απολύσεις να γίνονται με βάση τον τελευταίο νόμο (που προβλέπει αύξηση του ποσοστού των απολύσεων, μείωση στο μισό της αποζημίωσης σε περίπτωση προειδοποίησης και καταβολή του ποσού σε δόσεις).
Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την έκταση των ανατροπών, το υπουργείο Εργασίας αναζητεί ασφαλιστικές δικλίδες και, μεταξύ άλλων, σχεδιάζει τα εξής:
* Η «αντικατάσταση» της κλαδικής σύμβασης με την επιχειρησιακή θα ισχύει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πιθανότατα για μία διετία).
* Οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλουν επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μάλιστα στις μεγάλες επιχειρήσεις το συνδικάτο θα μπορεί να ζητεί ενημέρωση για τα οικονομικά δεδομένα.
* Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Ετσι οι εργαζόμενοι θα γλιτώνουν κάποια χρήματα από τις εισφορές και θα καλύπτουν ένα μικρό τμήμα των απωλειών.
Σημειώνεται πως ο ΟΑΕΔ -μόλις υπάρξει το σχετικό ΦΕΚ, το οποίο έχει καθυστερήσει- είναι έτοιμος να προχωρήσει στην επιδότηση των εισφορών για 200.000 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, για κάθε θέση που θα επιδοτείται η επιχείρηση θα πρέπει να διατηρήσει μία ακόμα θέση εργασίας, με αποτέλεσμα να «διασώζονται» συνολικά 400.000 άτομα.
Οι δείκτες σήμερα Πρόβλεψη σοκ για ανεργία 20%
Την εκτίναξη της ανεργίας τα δύο επόμενα χρόνια προβλέπουν όλες οι οικονομικές μελέτες. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η ανεργία θα φτάσει το 14,5% το 2011 από 11,6% το 2010. Η μελέτη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ υπολογίζει ότι τον επόμενο χρόνο η πραγματική ανεργία θα κινείται σε επίπεδα υψηλότερα του 20%.
Ζημιογόνες 4 στις 10 επιχειρήσεις
Για πρώτη φορά είναι περισσότερες οι ζημιογόνες από τις κερδοφόρες εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο πρώτο εξάμηνο του 2010, από τις 268 επιχειρήσεις οι 145 εμφανίζουν ζημιές και οι 123 κέρδη. Εξάλλου σε μελέτη της ICAP για το 2009 από τις 4.100 μεγάλες επιχειρήσεις το 36% ήταν ζημιογόνες.
Ελαστικό ωράριο και χωρίς τον νόμο
Το πρώτο εξάμηνο του 2010, πριν ακόμα ξετυλιχθεί όλο το πλέγμα των μέτρων ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, το 33% των νέων προσλήψεων γινόταν σε θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Ιδίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη οι προσλήψεις για εκ περιτροπής εργασία έφτασαν το 50%.
Οι τρεις «επιλογές» των συνδικάτων
* Μείωση μισθών κάτω από τα επίπεδα της κλαδικής σύμβασης εργασίας. Οι νέοι μισθοί θα καθορίζονται με επιχειρησιακές συμβάσεις και θα? συμπαρασύρουν προς τα κάτω και τα επιδόματα.
* Εφαρμογή ευέλικτων μορφών απασχόλησης (όπως είναι η τετραήμερη εργασία, το ωράριο - λάστιχο που προσαρμόζεται στις ανάγκες της επιχείρησης κ.ά.).
* Μείωση του προσωπικού με βάση τον πρόσφατο νόμο (που προβλέπει αύξηση του ποσοστού των απολύσεων, μείωση στο μισό της αποζημίωσης σε περίπτωση προειδοποίησης και καταβολή του ποσού σε δόσεις), αν δεν γίνουν δεκτές οι άλλες δύο προτάσεις.
Το ταμείον είναι μείον
«Στον αέρα» o ΟΑΕΔ
Oριακή είναι η κατάσταση στον ΟΑΕΔ, που αναζητά απεγνωσμένα χρήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Ο Οργανισμός χρειάζεται μέχρι το τέλος του έτους 500 εκατ. ευρώ για να τα βγάλει πέρα, ενώ αν συνεχιστεί η αύξηση των ανέργων η κατάσταση θα είναι εκτός ελέγχου το 2011. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι πως πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του αν. υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη με τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να δοθούν στον Οργανισμό 50 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για να εξασφαλιστούν οι πληρωμές αυτού του μήνα, ενώ θα υπάρξει και νέο κονδύλι μέχρι το τέλος της χρονιάς για να καταβληθούν κανονικά τα επιδόματα.
imerisia
Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010
Διαλέξτε μείωση μισθών, εκ περιτροπής εργασία ή απολύσεις;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου